Ποιά η αποκωδικοποίηση της λέξεως "διάθεση";

 


Κασσάνδρα Λαμπροπούλου  31/1/2024 :


Πολύ συχνά λέμε "δεν έχω καλή διάθεση".Και ποιός έχει άλλωστε σήμερα με όσα συμβαίνουν;

Αλλά τί εννοούμε όταν λέμε διάθεση; Σοφό είναι να αναλύουμε τις λέξεις όπως μας προέτρεψε ο τεράστιος προγονός μας Αντισθένης ("Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις).

Δια-Θέση.Η θέση του Δία. Αλλά τί είναι -δια; Μερικοί θα απαντήσουν "είναι απλά ένα πρόθεμα"χωρίς σημασία. Αλλά γιατί χιλιάδες λέξεις έχουν το πρόθεμα Δία και όχι κάποιο άλλο, π.χ. -γιαχβέ ας πούμε;;... Οχι βέβαια, δεν το έχει θέσει τυχαία εκεί η Ελληνική συμπαντική μας γλώσσα. Δεν υπάρχει τύχη άλλωστε. Κάτι σημαίνει,και κάτι θέλει να μας διδάξει που πρέπει να το αποκωδικοποιήσουμε. Με το πρόθεμα -δια στην Ελληνική υποδηλώνεται η κωδική ονομασία τού Συμπαντικού Νού που αποτελεί την Αρχή τών πάντων και κατ' επέκταση ο νούς του ανθρώπου αφού ο άνθρωπος είναι κατά κάποιον τρόπο η "αντανάκλαση", το παιδί τού Δία. Διά-θέτω λοιπόν, θέτω τον νού, τοπο-θετώ αν θέλετε τον νού. 

Η λέξη "θέση" δηλώνει το επίπεδο, το σημείο (την θέση δηλαδή) στο οποίο βρίσκεται ο νούς, η ικανότητα να νοείς.

Υπάρχουν βαθμίδες όπου ανάλογα με την φυσική κατάσταση του ανθρώπου αλλάζουν συνέχεια κατά την διάρκεια της ζωής αλλά ακόμα και μέσα στην μέρα μας και "θέτουν" τον νού σε μια "θέση" σε αυτές τις βαθμίδες. Για παράδειγμα, όταν πέφτει το οξυγόνο στον εγκέφαλο έστω και ελάχιστα για κάποιον λόγο, π.χ. επειδή είσαι άρρωστος με ίωση του αναπνευστικού κλείνει η μύτη σου και δεν μπορείς να αναπνεύσεις, αρα πέφτει η διάθεσή σου. Γίνεσαι κακόκεφος, ίσως νευρικός, μερικές φορές εριστικός, επειδή υποφέρεις δεν μπορείς να σκεφθείς καθαρά, άρα χάνεις επίπεδο στον νού (δια-θέση). Αν δεν γνωρίζεις τί σου συμβαίνει στον οργανισμό σου εκείνη την στιγμή δεν μπορείς να το διορθώσεις γιατι δεν ξέρεις οτι η έλλειψη οξυγόνου σου έχει ρίξει επίπεδο στην σκάλα της ανθρώπινης συμπεριφοράς προς τους συνανθρώπους σου. Απόδειξη; Οταν ανοίγεις ένα παράθυρο αλλάζει αμέσως η διάθεση γιατι παίρνεις αυτό που σου λείπει, το οξυγόνο.

 Ανέφερα ενα μικρό δείγμα γιατι υπάρχουν άπειρα άλλα πολύ πιο σοβαρά που συμβαίνουν στον άνθρωπο τα οποία ούτε τα καταλαβαίνουμε ούτε τα αναγνωρίζουμε, που ρίχνουν το επίπεδο της ανθρωπιάς και αποτελούν κρυφές πρωταρχικές αιτίες ακόμα και για διεστραμμένες, παράλογες, παραβατικές, κλπ συμπεριφορές.Οταν πχ είσαι αναγκασμένος να κυκλοφορείς με μάσκα ενώ μπορεί να είσαι ήδη άρρωστος με αναπνευστικό και ήδη η ατμόσφαιρα είναι μολυσμένη με ρύπους, ο νούς έχει αποκοιμηθεί, η διάθεσή σου δεν είναι άριστη διότι η φυσική σου κατάσταση δεν είναι άριστη. Αλλά όλο αυτό γίνεται χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι γιατι το έχεις συνηθίσει και το θεωρείς φυσιολογικό!

Και έρχομαι εγώ τώρα και σου λέω οτι τίποτα απο όλες αυτές τις καταστάσεις δεν συνάδει με την φυσιολογικότητά σου στην οποία κανονικά θα έπρεπε να βρισκόσουν και οτι θα πρέπει να διεκδικήσεις το δικαίωμα σου να ζείς σε φυσιολογικές συνθήκες, που σου το αφαίρεσαν. Ποιός είναι αυτός που σου κλείνει την μύτη, ποιός είναι αυτός που σου μολύνει την ατμόσφαιρά σου, ποιός σου σπέρνει ιούς; Υπήρχαν απο πάντα οι ιοί; "Και βέβαια" θα πείς έ; Ετσι δημιουργήθηκε το περιβάλλον εε;; Ετσι σου είπαν και το δέχθηκες, αλλά δεν το ερεύνησες, γιατι ο εγκέφαλος αποκοιμήθηκε συλλογικά στον πληθυσμό...Η συλλογική θέση του Δία (του ανθρώπου σε τελευταία ανάλυση). Η βαθμίδα του νού και της λογικής ερευνητικής σκέψης κατέβηκε γιατι δεν υπήρχε η γνώση και η κωδική επίσκεψη των λέξεων. 

Ας αναφέρουμε ένα άλλο δείγμα διάθεσης. Λόγω ανέχειας και φτώχειας πάρα πολλοί άνθρωποι ζούν σε άθλιες συνθήκες μέσα στα σπίτια τους. Με μιά σόμπα υγραερίου τον χειμώνα μπορεί να δηλητηριάζονται τα εγκεφαλικά κύτταρα όλη μέρα σε έναν κλειστό χώρο που συχνά δεν αερίζεται καθόλου λόγω κρύου, με υγρασία και μούχλα. Το τέλειο περιβάλλον που μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να ρίξει το νοητικό επίπεδο και την διαύγεια ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους. Σε πολλές οικογένειες μπορεί να αποτελέσει και σε νέους μάλιστα σοβαρή αιτία για εριστική, επιθετική, ακόμα και εκληματική συμπεριφορά...και μετά αναρρωτιόμαστε γιατί ακούμε τόσα εγκλήματα μέσα στις οικογένειες τόσο συχνά.'Οχι οτι είναι μόνο αυτό, αλλά χιλιάδες οι παράγοντες και οι βλαβερές συχνότητες που ρίχνουν την ανθρωπιά μας και μας καθιστούν ζώα και είναι αποτέλεσμα κακής φυσικής κατάστασης!.Είναι γνωστό οτι όταν ο Χίτλερ έριχνε τους ανθρώπους στους θαλάμους αερίων συνέβαινε το εξής παράδοξο, ο ένας επιτίθονταν και σκότωνε τον άλλο επειδή δεν μπορούσε να αντιληφθεί οτι το δηλητηριώδες αέριο κατέστρεφε τα εγκεφαλικά του κύτταρα και τον υποβίβαζε σε ζώο εκείνη την στιγμή μεταστρέφοντας τον συνήθη χαρακτήρα του! Τα ίδια αποτελέσματα,μικρά ή μεγάλα, έχουν και οι αντιβιώσεις κλπ φάρμακα και ουσίες άπειρες ακόμα και στα τρόφιμα και σε όλο το περιβάλλον μας.

Σε μια αληθινά δίκαιη πολιτεία όλοι αυτοί οι παράγοντες που ρίχνουν την διάθεση (θέση του Δία=Νού) και συνεπώς το επίπεδο της ανθρωπιάς παύουν να υπάρχουν, γιατι μια δίκαιη πολιτεία σέβεται προ παντώς την φυσιολογία, οχι μόνο των ανθρώπων αλλά των πάντων. Είναι τραγικά όσα έχουν συμβεί στο νοητικό πεδίο της ανθρωπότητας που αμα ξεθολώσει το μυαλό του ανθρώπου μέσω της αποκωδικοποίησης των Ελληνικών λέξεων θα μπορέσει να αντιληφθεί και να διεκδικήσει πίσω την ακεραιότητα της φυσιολογίας του, και της άριστης ΘΕΣΗΣ την οποία θα πρέπει να κατέχει στην βαθμίδα του νού, σύμφωνα με τις προδιαγραφές με τις οποίες δημιουργήθηκε.


Πηγή:

https://kassandralambropoulou.blogspot.com/2024/01/blog-post.html


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια